anieksreizen.reismee.nl

Een steentje bijdragen 1

In het afgelopen half jaar ben ik zo nu en dan organisaties tegengekomen, die zeer goed en blijvend werk doen voor Namibië. Instellingen waarvan ik zeker weet dat er geen geld in de handen van corrupte managers blijft hangen, maar waar elke cent uitgegeven wordt ten bate van het goede doel. Via mijn weblog wil ik graag een paar projecten onder jullie aandacht brengen.

Deel 1: Cheshire home in Katima Mulilo

Cheshire home Namibia is een organisatie van tehuizen voor kinderen met een fysieke handicap, opgericht door de Leonard Cheshire International Foundation. Deze Engelse stichting heeft 250 huizen in 55 verschillende landen en hanteert de volgende drie doelen voor de kinderen:

• Zorg op medisch, sociaal en onderwijskundig gebied
  • Integratie in reguliere scholen en in de maatschappij
  • Ondersteuning van de omgeving (familie en gemeenschap)

In het huis in Katima Mulilo, een van de drie in Namibië, wonen 30 kinderen van 6 tot 22 jaar. Het wordt gerund door een aantal nonnen van het naastgelegen klooster ‘The sisters of the sacred name of Jesus'. De kinderen hebben een fysieke handicap, die aangeboren is of een gevolg van ziekte of ongeval. Ze gaan allemaal naar de reguliere basis- of middelbare school die vlak in de buurt liggen en krijgen fysiotherapie van Jesse, een Nederlandse VSO-volunteer. Samen met de zusters die in Cheshire home werken, regelt zij bezoeken aan en van specialisten wanneer dit nodig is. Eens in de drie maanden komen er bijvoorbeeld orthopedische therapeuten van Rundu ziekenhuis naar Katima, om de kinderen te voorzien van protheses, speciaal aangemeten individuele schoenen of braces.

Wanneer een kind zodanig is gerevalideerd dat het vanuit huis naar de school in de gemeenschap kan gaan, gaat hij of zij terug naar huis om plek te maken voor iemand anders.

Buiten de zorg voor de kinderen in het tehuis, worden er vanuit Cheshire home workshops georganiseerd bijvoorbeeld voor moeders om ze te leren om te gaan met de handicap van hun kinderen.

Ook gaat Jesse twee keer per week op pad met de rehabilitation instructor van het ziekenhuis en een collega die verpleegster is, langs de scholen in de Caprivi om advies te geven voor kinderen met een fysieke handicap en om het gehoor van de leerlingen uit groep 1 te screenen. Tijdens mijn bezoeken zie ik de kinderen die opvielen tijdens deze screening. Van degenen, die ondanks gezonde oren toch een hoorprobleem hebben maak ik oorafdrukken, zodat ze hoortoestellen kunnen krijgen.

Cheshire home krijgt wat inkomen door het guesthouse dat naast het tehuis ligt, maar is vooral afhankelijk van donaties. De zusters en Jesse kunnen zeker een steuntje in de rug gebruiken, financieel of materieel. Als je graag een donatie wil doen, kan je deze storten op mijn Nederlandse rekening: 47 31 25 447 onder vermelding van ‘Cheshire home'. Zo heb je geen transferkosten naar een buitenlandse rekening. Uiteraard zal ik ervoor zorgen dat het hele bedrag (tegen een gunstige koers) naar Cheshire home gaat. Je kan aangeven waar het bedrag voor moet worden gebruikt (bijvoorbeeld outreach audiologie J)

Mocht je een mogelijkheid weten om ze anders te steunen, bijvoorbeeld met rolstoelen voor kinderen, hoortoestellen of kinderkleding, mail me dan!

Het postadres is:
Cheshire home